Nazaj na Novice
Novice

Zgodba o kavi

Kar nekaj časa se je ideja kuhala, zdaj je zaživela in zjutraj že diši po celem hotelu. Včasih pravzaprav kar dobesedno. Sredi zime je namreč luč sveta ugledala naša lastna znamka kave. Ko se kot naš hotelski gost prebudite, vas njen vonj nežno vabi in usmerja proti skodelici kave. Če mu sledite, boste kmalu ugotovili, da vas pelje naravnost v naše hotelske restavracije, kjer vas čakajo dišeč zajtrk, nasmejani ljudje in popolna skodelica kave. 

Navdih za znak naše kavne mešanice smo črpali v našem domačem okolju, v okoliških gorah, ki se dvigujejo nad Kranjsko Goro in pohodniških poteh. Tam so markacije označevalci poti, pri nas v hotelu pa so markacije postale vonj, ki vas prebudi. 

Obiskovanje gora je priljubljena slovenska prostočasna dejavnost. Prav tako pa tudi druženje ob kavi.

V majhni vasici pod Julijskimi Alpami, smo zasnovali nekaj posebnega, nekaj kar tukaj nihče ne bi pričakoval. Tam, kjer planinske poti prečkajo poti Vandotovih pravljic, je vzklila zanimiva ideja. In ko je zacvetela, je zadišala po kavi. Po novi znamki kave, po Naši znamki.

Svež zrak čudovite Kranjske Gore smo tako oplemenitili še z vonjem prav posebne kave. To ni kava kot so druge, saj naša kava v sebi nosi dušo in značilnosti naših krajev. Njen znak pa ... pravzaprav Naš znak pa zato nosi v sebi še en znak, zelo edinstven in čisto pravi slovenski znak, eno in edino Knafelčevo markacijo. Markacije tu pri nas so za naše obiskovalce in pohodnike enako kot zvezdnati zemljevid, po katerem se ravnajo pomorščaki. V naših krajih označujejo kar več kot deset tisoč kilometrov varnih planinskih poti in približno prav toliko morskih kilometrov morajo prepotovati kavna zrna, da pridejo do nas ter lahko po divjem plesu praženja in mešanja končno postanejo Our Mark, Naš znak.

Kot da bi sledili pohodniškim markacijam, ki označujejo pravo pot, vas tudi naša kava vodi. Popelje vas na čarobno potovanje že ob prvem požirku. Zjutraj je pravi vodnik skozi jutranji oblak zaspane meglice, čez dan pa nas popelje na edinstveno pustolovščino, polno okusa in življenja.

Verjamemo pa, da smo tudi mi na pravi poti in da je ta pot, na kateri stojimo skupaj z malimi pridelovalci kave iz držav v razvoju, hkrati tudi pot, ki (n)jim nudi varnost in zanesljivost. Načela Lojalnega trgovanja (Fair Trade) so naš instrument, da zgradimo mostove med našimi tako različnimi svetovi ter jih povežemo z odlično surovino na eni in kakovostnim izdelkom na drugi strani.

Podobno kot so Vandotovi liki predani svojim vrednotam in zvesti svojim zgodbam, smo tudi mi zvesti ideji, da lahko dobro srce in dober okus delujeta v sozvočju. O, le kaj zdaj ta lokalni literarni junak počne tu, v naši zgodbi o kavi? Seveda - ne moremo mimo njega – naša kava mu je namreč v marsičem precej podobna. Je živahna, polna energije, tu doma, z načeli Poštene trgovine pa - tako kot Kekec - tudi vedno na strani pravice. Vsak požirek naše kave je tako tudi opomnik, da se pravljice lahko uresničijo, ko verjamemo v pravičnost - ne samo v svetu knjig, temveč tudi v vsakdanjem življenju.

Kava Our Mark je vsekakor več kot le napitek. Je kot tisti poseben znak, ki vas opominja, da ste tudi vi na pravi poti ter, da ste na pravem mestu, kjer se združujejo lepota naše narave, pošteni ljudje in seveda najpomembnejše - okusna kava. Je kot topel pozdrav z omamnim vonjem, ki vas objame in vas spomni, da ste tudi vi del te iskrene in odkritosrčne poti. In ko se z družino, prijatelji ali sosedi naslednjič pogovarjate ob skodelici naše kave, boste videli, da je prav ta kava tudi ena od markacij v vašem srcu, ki vas vedno znova in znova pripelje nazaj v Kranjsko Goro.

Kavo, pakirano v lično embalažo lahko tudi kupite in odnesete domov. Želimo pa si, da bi kmalu naša nova mešanica kave razveseljeval goste tudi v hotelskih barih in kavarnah.

Želimo si, da bi markacija kmalu postala več kot le sled na planinski poti. Ko jim sledite po Kranjski Gori, naj vas te vodijo po poteh, kjer so dih jemajoči razgledi. Na koncu teh poti, pa najdite še tisto pravo posebno markacijo, ki bo označevala pot do naše kavarne in hotelskih barov. Tu najdete prijazne ljudi, ki vsakega popotnika in gosta pozdravijo z nasmehom ter vam bodo ljubeznivosti polni pripravili to edinstveno kavo.