Raziskovanje s kolesom

Kolesarjenje

Razgibana pokrajina Zgornjesavske doline vabi z odlično označenimi kolesarskimi potmi. Izberite lažje družinske ture ali se podajte na zahtevnejši izlet v osrčje alpskih dolin. Narava vas bo v vsakem primeru bogato nagradila.

Kolesarjenje kolesarjenje za vsakogar

Kolesarjenje za vsakogar

Počitnice na kolesu

Kolesarjenje je verjetno najbolj zabaven način odkrivanja naravnih lepot Kranjske Gore in okolice. Varna kolesarska pot, primerna tudi za družinske izlete, vodi skozi Kranjsko Goro in naprej čez obe meji. Teren v dolini je zelo raznolik, zato lahko najbolj primerne poti najdejo tako začetni kolesarji kot tudi tisti, ki si želijo večjega izziva. Želimo, da se na pot odpravite pripravljeni, zato vam je lahko v pomoč zemljevid z 200 km označenih kolesarskih poti, ki ga lahko dobite v vseh turističnih informacijskih centrih v Kranjski Gori, Mojstrani in Ratečah.

Kolesarjenje Gorsko kolesarjenje 2

Gorsko kolesarjenje

Na vrhove, med gozdove

Številne označene gorske poti so namenjene začetnikom in izkušenim kolesarjem. Prepotite se in se naužijte sonca na prijetno zaobljenih vrhovih Karavank. Na kolesarski poti treh dežel z začetkom na tromeji z Avstrijo in Italijo lahko skozi dolino Radovne odhitite na Bled. Med vožnjo po urejenih poteh boste lahko občudovali naravo v njeni najbolj pristni obliki. 


Viri:
http://www.mojstrana.com/sl/#

https://kranjska-gora.si/
https://www.hribi.net/

IDEJE ZA IZLET

OPIS POTI:

Od hotela se odpravimo mimo smučišč proti Ratečam. Kmalu se priključimo na kolesarsko pot, ki se postopoma vzpenja. V Podkorenu se peljemo mimo prizorišča za svetovni pokal v alpskem smučanju in nadaljujemo pot mimo žičnic. Na desni strani, bomo opazili tablo za Naravni rezervat Zelenci, kjer naredimo krajši postanek. Pot nadaljujemo proti Planici in sicer v krožišču izberemo tretji izvoz. Malo bolj strma cesta nas vodi direktno do Nordijskega centra Planica, po želji pa se lahko proti plačilu spustite po zipline Planica.

Težavnost poti: 1
Začetna točka: Kranjska Gora (810 mnv)
Vmesna točka 1: Podkoren (836 mnv)
Vmesna točka 2: Rateče (866 mnv)
Končna točka: Planica (926 mnv)
Dolžina poti: 16.000 metrov

OPIS POTI:

Kolesarska tura se začne pri hotelu Kompas in se nadaljuje v smeri vzhoda po kolesarski stezi. Kolesarili boste skozi vasi Gozd Martuljek, Belca in Mojstrana. Kolesarska steza poteka po poti bivše železnice in po 20 kilometrih boste prispeli do Jesenic. V Mojstrani lahko naredite krajši postanek v Slovenskem planinskem muzeju.

Težavnost poti: 2
Začetna točka: Kranjska Gora (810 mnv)
Vmesna točka 1: Gozd Martuljek (744 mnv)
Vmesna točka 2: Mojstrana (651 mnv)
Končna točka: Jesenice (571 mnv)
Dolžina poti: 20.000 metrov (v eno smer)

OPIS POTI:

Gorski prelaz Vršič, leži na 1611 mnv, med čudovitimi vrhovi Julijskih Alp. Pot je dostopna po regionalni cesti, dolgi 12 kilometrov in precej strmi. Start je pri hotelu, kjer pot nadaljujete skozi Kranjsko Goro do jezera Jasna. Od tam, se pot nadaljuje po cesti do prelaza Vršič. Na poti je nekaj koč, kjer se lahko ustavite in imate krajši postanek. Po 8 kilometrih poti, boste prispeli do Ruske kapelice, ki je spomin na padle ruske vojake v prvi Svetovni vojni. Ostane vam še dobre 4 kilometre poti do vrha prelaza Vršič.  

Posebno bodite previdni pri vračanju v Kranjsko Goro in prilagajajte hitrost vožnje po hribu navzdol.

Težavnost poti: 3
Začetna točka: Kranjska Gora (810 mnv)
Vmesna točka 1: Odcep proti Brdom (825 mnv)
Vmesna točka 2: Jezero Jasna (850 mnv)
Vmesna točka 3: Ruska kapelica (1.158 mnv)
Končna točka: Prelaz Vršič (1.618 mnv)
Dolžina poti: 12.000 metrov (Kranjska Gora – Vršič)

OPIS POTI:

Od hotela se odpravite proti Jezeru Jasna, kjer boste pot nadaljevali v smeri prelaza Vršič. Pri mostu Erika, zavijete rahlo levo in kolesarite po makadamski poti, ob reki Pišnici, vse do koče v Krnici. Od tam boste imeli zelo lep razgled na vrhove Julijskih Alp. 

Težavnost poti: 2
Začetna točka: Kranjska Gora (810 mnv)
Vmesna točka: Most Erika (869 mnv)
Končna točka: Koča v Krnici (1.117 mnv)
Dolžina poti: 14.000 metrov

OPIS POTI:

Od hotela se odpravite vzhodno po kolesarski stezi, ob reki Savi, mimo Martuljka in pri Mojstrani zavijete desno. Naprej od Slovenskega planinskega muzeja, se pot nadaljuje proti slapu Peričnik in naprej do doline Vrata. Od tu boste opazovali 800 metrov visoko Triglavsko severno steno. Pot se zaključi pri Aljaževi koči, kjer se lahko posladkate z lokalnimi dobrotami.

Težavnost poti: 2
Začetna točka: Kranjska Gora (810 mnv)
Vmesna točka 1: Gozd Martuljek (744 mnv)
Vmesna točka 2: Slap Peričnik (751 mnv)
Končna točka: Aljaževa koča (1.010 mnv)
Dolžina poti: 24.000 metrov (Kranjska Gora – Aljaževa Koča)

OPIS POTI:

Od hotela se odpravimo proti Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani. Od tam nadaljujemo pot proti dolini Vrata in po 300 metrih zavijemo levo. Peljemo se čez most in sledimo cesti na kratek makadamski vzpon, ki se priključi glavni cesti, ki vodi do Radovne. Tu zavijemo desno in se pričnemo vzpenjati do Kosmačevega prevala. Tam zavijemo desno na makadamsko cesto za dolino Kot. Sledimo poti vse do križišča, kjer nas čaka kratek strm vzpon. Po cesti nadaljujemo pot do Lengarjevega rovta in se po isti cesti spustimo do Kosmačevega prevala. Tam zavijemo desno in sledimo oznakam za Krmo.

Težavnost poti: 2
Začetna točka: Kranjska Gora (810 mnv)
Vmesna točka 1: Gozd Martuljek (744 mnv)
Vmesna točka 2: Lengarjev rovt (954 mnv)
Končna točka: Kovinarska koča v Krmi (865 mnv)
Dolžina poti: 22.200 metrov (Kranjska Gora – Krma)

OPIS POTI:

Iz hotela se odpravimo proti zahodu, Ratečam. Vozimo se po poti Alpe Adria, ki nas vodi do Trbiža in naprej v Avstrijo do Arnoldsteina. Pot vodi po bivši železnici in nima hudih vzponov. Ko prečkamo državno mejo lahko zavijemo levo proti Belopeškim jezerom. V Trbižu je veliko trgovin in slastna pekarna. Naprej nadaljujemo po označenih poteh do Avstrije. Vrnete se lahko po enaki poti ali pa se obrnite na hotel, da vam naročimo transfer.

Težavnost poti: 2
Začetna točka: Kranjska Gora (810 mnv)
Vmesna točka 1: Rateče (910 mnv)
Vmesna točka 2: Trbiž Italija (750 mnv)
Vmesna točka 3: Arnoldstein Avstrija (578 mnv)                                
Dolžina poti: Kranjska Gora – Trbiž 20 km, Trbiž – Arnoldstein 22 km

OPIS POTI:

Ena najbolj razglednih tur v okolici Kranjske Gore s prelepim pogledom na Julijske Alpe, ki nas vseskozi spremlja na naši poti. Za ta razgled se najprej potrudimo z vzponom iz Podkorena proti Korenskem sedlu kjer malo pred njim zavijemo desno na gozdno cesto, ki nas bo z zmernim naklonom vodila po južni strani zahodnega dela Karavanškega grebena. Zaradi lepih pogledov na Julijce, ki se nam odprejo za Brvogami, nam bo kolesarjenje hitro minilo.

Na Jureževi planini je levo odcep za Vošco, na katero se lahko vzpnemo brez kolesa, saj je za vožnjo neprimerna in pogledamo še na koroško stran. Podoben razgled se nam obeta iz Blekove planine, kamor lahko prikolesarimo in na katero vodi levi odcep malo kasneje, tik pred koncem našega vzpona. Ta se konča v dolini Železnice, po kateri priteče potok Jerman in tega lahko sledimo pri spustu v dolino. Spust je tehnično zahteven in primeren za izkušene kolesarje z dobro opremo. Za vse ostale je bolje, da se vrnejo po poti prihoda.

Težavnost poti: 3
Začetna točka: Kranjska Gora (810 mnv)
Vmesna točka 1: Križišče pri nekdanji železniški postaji Podkoren (836 mnv)
Vmesna točka 2: Začetek gozdne ceste pod Poljano (1.029 mnv)
Končna točka: Železnica (1.519 mnv)
Dolžina poti: 15.700 metrov (Kranjska Gora – Železnica)

OPIS POTI:

Nad Gozd Martuljkom se na gozdnatih pobočjih Karavank, dobrih 200 metrov nad dolino Save Dolinke, odpre travnata ploščad na kateri so raztresene domačije Srednjega Vrha. Ledeniki so ustvarili to polico iz katere se odpira eden najlepših razgledov na naše gore, na Martuljkovo ali Špikovo skupino.

Iz Kranjske Gore gremo po kolesarski trasi do Gozd Martuljka kjer zavijemo levo in se nato po ozki asfaltirani cesti, ki komaj dopušča srečanje dveh avtomobilov, vzpenjamo proti Srednjemu vrhu. Ostri ovinki premagujejo skoraj navpičen breg in v globini slišimo šumenje slapov potoka Jerman, ki iz Železnice po dolini mimo Srednjega Vrha priteče v Savo. Po strmem vzponu smo nagrajeni z enim najlepših razgledov na Martuljkovo skupino gora, ki se na nasprotnem koncu doline vzpenjajo v nebo. Zaradi izjemnega razgleda je najbolje izbrati jasen in sončen dan, saj le tako pridejo vse lepote gorske kulise do izraza. 

Če še nimamo dovolj vzpona in bi se še radi malo nadihali, se lahko potrudimo do Jureževe domačije, ki samotno leži na koncu kolovoza.  Povratek je po isti poti.

Težavnost poti: 2
Začetna točka: Kranjska Gora (810 mnv)
Vmesna točka: Mali Špik Gozd Martuljek (744 mnv)
Končna točka: Jureževa kmetija (1.028 mnv)
Dolžina poti: 8.200 metrov (Kranjska Gora – Jureževa kmetija)

OPIS POTI:

Do Rateč že znamo priti, saj je trasa bivše železnice, ki nas vodi skoraj do mejnega prehoda, idealna kolesarska pot. Po prečkanju mejnega prehoda že po slabem kilometru zavijemo na prvem odcepu levo z glavne ceste in se peljemo do križišča, kjer nam kažipot pokaže smer proti Belopeškim jezerom. Nadaljujemo do naslednjega razcepa, kjer leva pot vodi nazaj proti meji, mi pa nadaljujemo desno naravnost in skozi gozd prikolesarimo do naselja Scicchizza, kjer se priključimo na glavno asfaltno cesto, ki vodi proti Belopeškim jezerom. Tam zavijemo levo, kjer na strm klanec pripelje do prvega jezera. Od tam se spustimo do drugega jezera, potem pa nadaljujemo po gozdni cesti do zapornice. Od tu naprej se začne športni del kolesarjenja. Pot nadaljujemo naravnost (levo je za pohodnike in desno je pot na Mangart, ki ni za kolesarje).

Že kmalu pripeljemo do asfaltiranega klanca, ki nam da vedeti, da bo strmo. Zaradi deroče vode, ki pri nalivih na strmih delih lahko odnese dele poti, je takšnih betoniranih odsekov do cilja naše poti, do koče Zacchi, še kar nekaj. Tu se bomo soočili z našo telesno pripravljenostjo in če bomo uspeli izpeljati ves klanec do koče brez ustavljanja in sestopanja s kolesa, potem smo res dobri.

Na vrhu pa nas pričaka koča, kjer se lahko spočijemo pred povratkom nazaj. Spust lahko izvedemo po isti poti ali pa po lepo urejeni markirani stezi za pohodnike.

Pazite. Namenjena je pohodnikom in to upoštevajmo pri srečanjih z njimi. Serpentinasta pot je na skoraj vseh ovinkih tlakovana in urejena pa vseeno zelo zahtevna.

Težavnost poti: 3
Začetna točka: Kranjska Gora (810 mnv)
Vmesna točka 1: Križišče pri nekdanji železniški postaji Podkoren (836 mnv)
Vmesna točka 2: Križišče pri nekdanji železniški postaji Rateče (862 mnv)
Vmesna točka 3: Odcep za Belopeška jezera (1216 mnv)
Končna točka: Koča Zacchi (1.380 mnv)
Dolžina poti: 17.000 metrov (Kranjska Gora – Koča Zacchi)

OPIS POTI:

Iz hotela se odpravimo proti Mojstrani. Od tu se pot nadaljuje po lepo speljani gozdni cesti z začetnim lahkim vzponom. Pot postane vedno bolj strma in je brez razgleda, saj se vozimo po gozdu ampak nas na vrhu čaka prekrasen razgled. Po poti nadaljujemo in prispemo do planine Dovška Rožca. Zadnjih 100 – 150 metrov je zelo napornih, saj je zelo strm vzpon. Na vrhu se lahko peš odpravite še do Dovške babe, ki se nahaja 200 metrov višje.

Opozorilo: pot je strma, peščena in ima nekaj drsečih odsekov, zato vas prosimo za previdnost.

Težavnost poti: 3
Začetna točka: Kranjska Gora (810 mnv)
Vmesna točka 1: Mali Špik Gozd Martuljek (744 mnv)
Vmesna točka 2: Odcep proti Ravnam (1.070 mnv)
Končna točka: Planina Dovška Rožca (1.640 mnv)
Dolžina poti: 22.500 metrov (Kranjska Gora – Dovška Rožca)
Kolesarjenje Kolesarski park

Kolesarski park

Naval adrenalina

Za adrenalina in ostrih zavojev željne smo v Kranjski Gori uredili kolesarski park, ki navdušuje začetnike in je izziv za profesionalce. Preizkusite svoje veščine in kolo na mizah, skakalnicah, vrzelih in drugih objektih. Pred divjim spustom navzdol se s sedežnico povzpnite po pobočju Vitranca.

Za nekaj dodatnega adrenalina in odkrivanja narave pa prekolesarite katero izmed označenih enoslednic, ki jih boste našli po destinaciji. Naj vas nekatera imena ne zavedejo, še zdaleč niso tako nedolžne, kot morda pomislite ob imenu Kinder Surprise ali Robe Twist.

IDEJE ZA ADRENALINSKI SPUST

OPIS POTI:

Vsem adrenalina željnim je v Kranjski Gori na voljo kolesarski park, ki ponuja užitke gorskega prostega stila ter adrenalinski spust prek miz, skakalnic, gugalnic in drugih ovir. Do vhoda v kolesarski park se povzpnite z žičnico Vitranc 1 in doživite divji spust. Na voljo sta dve progi; Freeride proga in DH proga.

OPIS POTI:

Do začetka spusta se vzpnemo po asfaltni cesti skozi naselje hiš pri jezeru Jasna, ki se nadaljuje v makadamsko cesto. Spust je kategoriziran kot zelo zahteven in se začne tik pred koncem makadamske ceste.

Spust se začne po lažjem terenu, kjer se po prehodu na grebenski del spusta pričnejo strmi odseki s tehničnimi deli. Po prehodu iz grebena v srednje zahtevni del spusta, se nam odpre del spusta z različnimi “park” elementi, ki popestrijo zabavni del spusta.

Spust se zaključi, ko prečkamo potok in se priključimo na makadamsko cesto, po kateri se spustimo do kolesarske steze in naprej levo do centra Kranjske Gore.

Težavnost spusta: 3
Priporočamo dobro gorsko kolo in pripravljenost
Skupna dolžina spusta: 1.400 metrov

TOPOGRAFSKA KARTA SLOVENIJE

Skenirajte spodnjo QR kodo in si oglejte topografsko karto Slovenije, za lažjo organizacijo vaše poti.

GPS PODATKI O OPISANIH POTEH

Skenirajte kodo in vnesite željeno pot za GPS podatke za zgoraj opisane pohodniške poti.

Kolesarjenje daljinsko kolesarjenje

Daljinsko kolesarjenje

Za najbolj vztrajne

Obkrožite Julijske Alpe na kolesu. Krožna kolesarska pot vodi iz Kranjske Gore prek Bleda, Bohinja, Tolmina, Kobarida, Bovca in Vršiča nazaj v Kranjsko Goro. Celoten krog je dolg 232 km. Priporočamo, da ga prekolesarite v petih etapah oziroma petih dneh in si vmes oddahnete v nastanitvah, kjer boste svoje telo regenerirali za nov dan kolesarjenja. 

Kontakt

Bike park Kranjska Gora

Borovška cesta 107

4280 Kranjska Gora

Prikaži na zemljevidu